איכות הסביבה
אז מה זה איכות הסביבה?
כשאנחנו מדברים על איכות הסביבה אנחנו מתכוונים לאיך אפשר לשמור על כל מה שסביבנו שלא יפגע מדברים מזיקים. כולנו חייבים לשמור על הסביבה כדי שנוכל לחיות במקום יפה, בריא ונעים לכולם.
לכולנו כאזרחים יש את החובה לשמור על הסביבה שלנו. אם כל אחד מאיתנו ישמור על הסביבה הקרובה אליו לכולנו יהיה נעים וטוב! איזה דברים יכולים לפגוע לנו באיכות הסביבה?
יש כל מיני דברים שפוגעים לנו בסביבה. חלק מזהמים (מלכלכים) לנו אותה, וחלק פוגעים בה וגורמים להרגשה לא נעימה.
אז איזה סוגי זיהומים יש לנו?
•
זיהום אויר: האויר שלנו מתלכלך מכל מיני גזים רעילים שיוצאים לאוויר. גם כאן יש שני סוגים של זיהום: זיהום טבעי ומקרים שבהם האדם מזהם. זיהום טבעי יכול להיגרם משריפה, לפעמים מחום כבד מתחילות שריפות של קוצים וחומרים דליקים ואין לנו הרבה מה לעשות בעניין. גם כשיש התפרצות של הר געש הרבה עשן ואבק מגיע לאוויר ומלכלך אותו, קשה מאוד לנשום בגלל זה. אבל המקרים הטבעיים קטנים מאוד ורוב הנזק מגיע מהאדם: כשאנחנו נוסעים באוטו האוטו מוציא עשן מהאגזוז. במפעלים משתמשים הרבה פעמים בדלקים כדי להתניע את המכונות והמכשירים. שריפה של דלק מכל סוג פוגע באוויר. גם דברים קטנים יותר ופשוטים יותר פוגעים באוויר: עשן סיגריות, העשן שיוצא מהמזגנים ועוד ועוד. כל הלכלוך של האוויר במשך כל כך הרבה שנים גרם להרבה מחלות שקשורות בנשימה כמו: אסתמה (קצרת) למשל היא אחת המחלות שקשורות בנשימה שמאוד נפוצות היום.
•
זיהום מים: כשאנחנו מדברים על מים אנחנו צריכים להפריד לשני סוגי מים: מים מתוקים (לשתיה) ומים מלוחים. כשאנחנו מלכלכים מקור מים מתוקים (ים / נהר / נחל / בארות) אנחנו לא יכולים לשתות מאותו מקום ונשארים לנו פחות מים שזה מאוד מאוד מסוכן! מים מלוחים אנחנו לא יכולים לשתות אז אם אנחנו פוגעים במקור מים מלוחים הסכנה העיקרית היא פגיעה בבעלי החיים ובצמחיה שגדלים בתוך או ליד אותו מקור מים. איך המים מזדהמים? אם זורקים זבל למים כמו למשל שקיות אשפה או לכלוך כשאנחנו עושים פיקניק ליד נחל. בעלי חיים אוכלים את הזבל הזה נחנקים ומתים. בנחל אלכסנדר שליד נתניה למשל חיו פעם הרבה צבי ים, הם אכלו את הזבל שהגיעה לנחל כי חשבו שזה אוכל נחנקו ומתו, היום אין הרבה צבי ים כמו שהיה פעם בנחל. לא רק בני אדם שמטיילים זורקים זבל לים, העירייה שופכת את הביוב של כולנו לים ואז כל מה שעשינו בשירותים הגיע בסוף לים וכולכם תסכימו שזה מגעיל. בים יש הרבה קידוחים (חפירות) למצוא אוצרות טבע. לפעמים מוצאים נפט בים. אם הנפט לא עולה בצינור שבו קדחו בקרקעית הים והוא מזהם את המים המצב מאוד רע! טיפה אחת של נפט מזהמת כמויות מאוד מאוד גדולות של מים ואי אפשר לשתות אותם כי זה רעל, הגוף לא מכיר את החומר הזה וזה פוגע בו, וכך כל החיות שחיות במים לא יכולות לחיות באיזור זה, או לשתות את מי השתייה שלהם.
•
זיהום קרקע: קרקע זאת האדמה שעליה אנחנו דורכים, לא האספלט שאנחנו הולכים עליו במדרכה או בכביש אלא האדמה שאנחנו משחקים עליה שעליה גדלים צמחים ועצים. זיהום הקרקע נגרם משני דברים עיקריים: זריקה או הטמנה של זבל (לחפור בורות ולשים בתוכם את הזבל כמו בחירייה), ודלקים וחומרים מזהמים שנשפכים לתוך האדמה. למה זה רע? חוץ מזה שזה לא יפה לראות זבל על האדמה, זה מלוכלך ומגעיל זה גם פוגע בכל הפרחים השיחים והעצים! השורשים של הצמח מקבלים את האוכל שלהם מהאדמה, אם האדמה מלולכת או מזוהמת הצמח לא יכול לקבל את האוכל שלו והוא ניזוק מכך, כמו גם החיות שחיות באיזור זה.
•
פסולת: פשוט זבל. זה מלכלך וכשזורקים אותו שלא בפח הוא יכול לפגוע בצומח, בבעלי חיים שחושבים שזה אוכל ונחנקים מזה, וזה נראה רע בנוף שלנו. לאף אחד לא כיף לדרוך על מסטיק על הכביש, לראות קליפות של גרעינים בחוף הים, או בקבוקי שתיה ריקים על האדמה שלא בפח ביער כשאנחנו באים לעשות פיקניק למשל. בישראל אנחנו מטמינים זבל באדמה ברמת חובב / חירייה ופוגעים גם באדמה שלנו.
•
קרינה: הקרינה מגיעה אלינו מכל מיני גורמים המשדרים ע"י אנטנות כגון פלאפונים. אם נקטין את הצריכה שלנו בגורמים אלה, נקטין את נזקי הקרינה.
•
רעש: מה זה רעש? צליל לא יפה ששמענו? משהו שמעצבן לנו באוזן? רעש מוגדר כקול מאוד מאוד חזק שיכול לפגוע לנו בשמיעה, שיחליש לנו את השמיעה או שיכול לגרום לנו להיות חרשים. יש הרבה מקומות שמשמיעים רעש: טיסה של מטוס, עבודות בכביש, ירי ממטווח או בצבא, טילים שנופלים עלינו, מסיבות עם מוזיקה חזקה מידי.
מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשמור על הסביבה?
•
שמירה על האוויר: היום יש הרבה דרכים לשמור על האוויר שלנו נקי יותר. למשל היום ממציאים מכוניות שעובדות על חשמל, ככה המנוע לא שורף דלק ולא מוציא עשן. במפעלים משתמשים באנרגיה "ירוקה" כלומר שומרת על הסביבה, אנרגיה שמגיעה מהשמש, מהרוח ומהמים.
•
שמירה על המים: היום במשרד לאיכות הסביבה בממשלה יש פרויקטים של שיקום נחלים. את המים המלוכלכים מנקים מוציאים את הזבל מהם, מסננים אותם ומטהרים אותם ומחזירים מים נקיים אל הטבע. שותלים ליד הנחלים והאגמים צמחים חדשים ומחזירים את בעלי החיים לחיות במקום שפעם הם היו גרים פה.יש כל מיני דרכים לטפל במים שיהיו טובים לשתיה והיום מתקינים מתקני התפלה שהופכים מים מלוכים למתוקים וטובים לשתיה.
•
שמירה על הקרקע: דבר ראשון יש לנו מנקי רחובות ומנקים של העירייה כדי לנקות את הסביבה, אבל זה לא מספיק. חשוב שאנחנו נזרוק את הזבל שלנו לפח ולא נלכלך. כשאנחנו זורקים את הזבל בבית אנחנו יכולים להשתמש בשקיות מתכלות (מתפוררות) במקום שקיות ניילון. הניילון מזיק לסביבה כי זה לא חומר טבעי וחיות יכולות לאכול אותו להיחנק, לעומת זאת השקיות המתכלות מתפוררות עם השנים וזה יותר בריא לסביבה. את הזבל שמטמינים בארץ שמים מעל שקיות אטומות כדי שהנוזלים מהזבל לא יחדרו דרך האדמה ויזהמו אותה.
•
מחזור: מחזור הוא שימוש מחדש בכל מיני חומרים. במקום לזרוק לזבל דברים שאנחנו לא צריכים אפשר להשתמש בהם שוב פעם. איך עושים את זה? קודם כל חשוב להפריד את הזבל שלנו לזכוכית, פלסטיק, נייר וזבל רטוב. בקבוקי זכוכית ופלסטיק אפשר למחזר במכונות בסופרים הגדולים אפילו מקבלים על זה כסף! במפעלי מחזור מחממים את הזכוכית והפלסטיק בחום גבוה, מכווצים אותם ביחד ואפשר ליצור מהם חומרים חדשים שוב, ליצוק לתבניות בקבוקים חדשים ולהשתמש כאילו זה היה חדש. את הנייר שמים בפחים לנייר (הפחים הכחולים בחדר זבל בבניין) וכל הזבל שרטוב שאי אפשר לעשות איתו הרבה זורקים לפח השחור בבניין. ככל שנמחזר יותר חומרים נלכלך פחות את הסביבה ולא נצטרך לכרות עצים חדשים לנייר או לקדוח בים או באדמה נפט כדי ליצור פלסטיק.
•
להגן על עצמנו מהקרינה: הקרינה מגיעה אלינו מכל מיני גורמים המשדרים ע"י אנטנות כגון פלאפונים. אם נקטין את הצריכה שלנו בגורמים אלה, נקטין את נזקי הקרינה.
•
להגן על עצמנו מרעש: היום יש הרבה חוקים נגד רעש. אסור לעשות רעש בשעות הצהריים (בין 2 ל4 בצהריים) ובערים הגדולות אסור לעשות רעש בשעות הלילה. בונים מועדונים מתחת לאדמה (מתחת לבניינים בקומות מינוס 1). כדי לא להגביר מוזיקה באוזניות או ברמקולים מאוד חזק כדי לא לפגוע בשמיעה. אם הרעש לא תלוי בנו והוא מבחוץ כדי לשים אטמים, אוזניות ואם הרעש ממש חזק אז גם אטמים ועל האוזניים עם האטמים גם אוזניות כדי שלא נפגע בשמיעה שלנו! הבריאות מעל הכל.
חושבים שאתם כבר לדמתם מספיק? תבחנו את עצמכם : ב
שאלון איכות הסביבה!
גם אני וגם אתה נשמור על הסביבה שלנו נקייה! , יש לכם עוד רעיונות איך לשמור על הסביבה? שתפו אותנו...