דמוקרטיה ובחירות בישראל
דמוקרטיה דמוקרטיה? מה זה? לא למדנו על זה בשיעור מורשת?
דמוקרטיה היא צורת ממשל. ממשל קובע איך יחליטו החלטות במדינה. מי שולט? מי קובע מה לעשות איך ולמה? אמרנו שדמוקטריה היא אחת הדרכים האלה שמחליטים בהן החלטות אז איך זה עובד שם? דמוקרטיה מגיעה מהשפה היוונית ופירושה שלטון העם (דמוס - עם קרטיה - שלטון). אבל בישראל יש יותר מ7 מיליון אנשים איך כולם יחליטו מה לעשות? זה מצחיק כי לפעמים נראה שכל אח ד יודע בדיוק מה צריך לעשות ונותן עצות אבל במדינה שלנו לא כולם מחליטים. כשהמציאו את צורת הממשל הזאת ביוון לפני אלפי שנים היו ביוון פחות ממליונים הרבה הרבה פחות ואז כמות מאוד גדולה של אנשים יכלו להגיע למקום אחד ולהחליט החלטות. איך זה היה קורה? בן אדם עולה לבמה מול הקהל ומציע להם הצעה, למשל: לצאת למלחמה או להוריד את המיסים. אחרי שהוא סיים להציע את ההצעה היה שואל מי בעד והאנשים היו רוקעים ברגליים, אחרי זה היה שואל מי נגד ואנשים שהיו נגד רקעו ברגליים. אם היה רעש יותר חזק כשאנשים היו בעד ההצעה הייתה מתקבלת ולהפך. סוג כזה של דמוקרטיה נקרא דמוקרטיה ישירה, ישירה כי ההצעות ישירות כולם רואים ושומעים את ההצעה ויכולים להשפיע עליה.
רגע אז איזה סוג של דמוקרטיה יש היום? נשאר בכלל משהו מהרעיון המקורי?
הדמקרטיה של היום שונה מאוד ממה שהיה פעם. הדמוקרטיה של היום נקראת דמוקרטיה עקיפה או דמוקרטיה ייצוגית. בגלל שיש כל כך הרבה אנשים, מיליונים! אי אפשר להביא את כולם למקום אחד ולא בטוח שישמעו את הרקיעות של כולם, אז מה עושים? האנשים במדינה בוחרים אנשים שיגידו בכנסת את מה שהם חושבים. בגלל זה הדמוקרטיה נקראת דמוקרטיה ייצוגית כי האנשים שאנחנו בוחרים מייצגים את הדעות שלנו. איך זה הולך?
בחירות כל 4 שנים יש בחירות, מה עושים בבחירות? יש כל מיני סוגים של מפלגות שמציעות לנו כל מיני הצעות לדברים שיעשו בשביל המדינה במסמך שנקרא "מצע" ואנחנו בוחרים את המפלגה שיש לה את הדעות שהכי דומות לדעות שלנו. אם יהיו הרבה נציגים בכנסת (שם כותבים את החוקים) או בממשלה היא תוכל לקיים את ההבטחות שלה למי שבחר בה. בבחירות כל מי שבן 18 ומעלה יכול לבחור בבחירות וזה אחד מהסימנים לדמוקרטיה של פעם כי שואלים את כולם מה דעתם. סימן נוסף שבו כולם משתתפים בהחלטות במדינה הוא "משאל עם" שכשמו כן הוא שואלים בו את כולם שאלה מאוד חשובה. בישראל אף פעם לא היה משאל עם אבל במדינות אחרות זה קיים. איך מקיימים משאל עם? הממשלה מודיעה שיהיה יום בחירות שבו האנשים יבחרו מה הם מעדיפים ואת התשובה שכתובה על פתק יכניסו למעטפה. בסוף היום פותחים את כל המעטפות וסופרים כמה אנשים היו בעד וכמה היו נגד ועושים את ההחלטה לפי התשובה שהתקבלה. שאלות למשאל עם יכולות להיות בדיוק באותו הסגנון כמו אז ביוון העתיקה. שיאנית משאלי העם (המדינה שיש בה הכי הרבה משאלי עם) כיום היא שוויץ.
אבל למה שאני אחשוב שדמוקרטיה טובה? מה טוב בה? דמוקרטיה היא לא צורת הממשל היחידה בעולם יש עוד כמה סוגים ואתם תגידו לי מה אתם מעדיפים, עשינו עסק?
1.
דיקטטורה - צורת ממשל שבה יש אדם אחד שקובע מה עושים. לפי מה הוא מחליט את ההחלטות למדינה? אז זהו שהוא לא בדיוק שואל אף אחד. מה שהוא חושב שנכון זה מה שהוא יעשה. לאנשים אין זכות להגיד מה שהם חושבים והם יכולים לקבל מכות ולהיכנס לכלא על זה. בדיקטטורה יש משטרה חשאית שעוקבת שיגידו ויעשו רק מה שהשולט - הדיקטטור מחליט. ממשלים דיקטטוריים יש בונצואלה, סין, איראן ועוד.
2.
מלוכה - בן אדם אחד מחליט מה יעשו במדינה. הוא לא נבחר ולא תמיד האנשים רוצים בו. המלוכה עוברת מאב לבן מדור לדור. בדרך כלל גם למלך יש את היועצים שלו ובעזרתם הוא מקבל החלטות. המלך לא שואל מה הדעה של האנשים וגם בממשל שכזה אסור לאנשים להגיד מה שהם חושבים או להתנגד למלך. בשונה מהדיקטטורה במלוכה אין משטרה חשאית וההחלטות של המלך יכולות להיות הרבה פעמים גם לטובת המדינה. במדינות ערב יש מלכים כמו בערב הסעודית, ירדן ושאר מדינות המפרץ הפרסי. פעם גם בישראל היו מלכים שעליהם מספרים לנו בשיעור תנ"ך כמו למשל דוד המלך שאחריו הגיעה הבן שלו שלמה המלך וכך הלאה.
3.
אנרכיה - בסוג הממשל הזה אין סדר. החוק הכי גדול הוא שאין חוקים. אין ממשלה וכל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה. בישראל בתקופת התנ"ך לפני שהמליכו מלך הייתה תקופת השופטים. בארץ לא הייתה ממשלה ולא מלך לא היה צבא ולא היו חוקים חוץ מכללים דתיים שהיו באותה תקופה. מה שקרה זה שאנשים גנבו אחד מהשני ולא היה מי שיעניש אותם, או שאם הפלישתים תקפו היה צריך לארגן צבא מכלום וזה היה מאוד מסוכן ולפעמים בישראל הקדומה גם הפסידו בגלל הסיבה הזאת.
אז מה אתם בוחרים? אני בחרתי בדמוקרטיה. בדמוקרטיה אנשים יכולים להגיד את מה שהם חושבים, להצביע ולהשפיע! בדמוקרטיה אפשר להסכים עם אנשים ולהזדהות איתם או להתנגד, לצעוק לשכנע אנשים אחרים בדעה שלכם שאתם צודקים ובסוף מה שטוב למדינה יתקבל.