ראש השנה
רקע את ראש השנה חוגגים בתחילת השנה העברית, בשני הימים הראשונים של חודש תשרי.
עד הרס בית המקדש וגלות בבל (הגלות הראשונה) חגגו את ראש השנה בא' בניסן. ניסן היה החודש הראשון בספירת החודשים כזכר ליציאת מצרים בה התחיל הקיום של העם היהודי. בגלות היהודים התחילו לחגוג את השנה החדשה בסתיו מחודש תשרי. לפי המסורת בחודש תשרי אלוהים הפך למלך על האנושות (בני האדם) ולכן החליטו לחגוג בתשרי.
שמות נוספים לחג
•
יום תרועה - בגלל מצוות התקיעה בשופר
•
יום הדין - ביום הזה לפי התלמוד אלוהים יושב בכיסא הדין מסתכל בספר החיים של כל אדם וכותב מה יהיה הגורל שלהם.
•
יום הזיכרון - שמו מהתורה כי מזכיר את יום הכיפורים שקרוב לבוא.
מאכלים •
תפוח בדבש - שתהיה שנה מתוקה (התפוח מסמל את החטא הראשון, ולכן ממתיקים אותו בדבש שמסמלת את התורה)
•
רימון - כדי שנעשה הרבה מצוות כמו הזרעים של הרימון
•
ראש של דג - שנהיה לראש ולא לזנב (זנב מסמל אנשים שנגררים, וראש מסמל אנשים שלוקחים אחריות ואת הבחירות
מנהגים •
שנות טובות - חברים וקרובי משפחה שולחים אגרת שנה טובה אחד לשני לשנה החדשה.
•
תקיעה בשופר - התקיעה בשופר נועדה להזכיר לנו כי העולם נברא בראש השנה ולעודד אותנו להפסיק לחטוא (לעשות מעשים רעים) ולשפר את המעשים שלנו. התקיעה בשופר מסמלת עוד מספר דברים: את התורה שקיבלנו בהר סיני בקול שופר, את חורבן ירושלים ועקדת יצחק (כשראה אברהם איל הוא הקריב אותו ולא את הבן שלו והשופר עשויה מקרן של איל). תקיעת השופר מסמלת גם את יום הדין ביאת המשיח ותחיית (חזרה לחיים) המתים. לתקיעה בשופר יש סדר מסוים, יש 3 קולות שהשופר משמיע: "תקיעה" (קול אחד), "שברים" (קול שנשבר לשלושה חלקים) ו"תרועה" (קול נקטע הרבה פעמים בקול עולה ויורד) בסוף חוזרים על התקיעה ומסיימים.
•
תשליך - בא' תשרי (היום הראשון בחודש) אחר הצהריים הולכים לשפת הים או לשפת נהר ומנערים את הכיסים, כאילו מנערים את כל המעשים הרעים למים. המנהג מגיע מהתנ"ך מספר מיכה שם כתוב "ישוב ירחמנו יכבוש עוונותינו ותשליך במצולות ים כל חטאתם" מיכה (ז', י"ט)
•
סליחות - שבוע לפני החג (לפי האשכנזים) או חודש לפני החג (לפי הספרדים) אומרים סליחות, תפילות שבהן מתחרטים על המעשים הרעים שעשינו בשנה שעברה ומבקשים עליהם סליחה. אומרים סליחות כל יום בבוקר לפני תפילת שחרית. סליחות לא מבקשים רק מאלוהים בתפילות. מעשים רעים שעשינו לאלוהים נסלחים ביום כיפור, על מעשים שבין אדם לחברו לא סולחים. בגלל זה מבקשים מהחברים ומהאנשים שפגענו בהם סליחה.
תפילות החג
הדתיים נמצאים רוב היום בבית הכנסת ומתפללים את תפילות החג. לראש השנה יש תפילות מיוחדות והן: "מלכויות", "זיכרונות" ו"שופרות". התפילות של ראש השנה כתובות בספר שנקרא מחזור, ספר התפילות של החגים. אחרי שקוראים בתורה ומסיימים לקרוא את תפילת המוסף לחג תוקעים בשופר.
iKid מאחל לכולכם שנה טובה!
מאמרים נוספים בנושא ראש השנה:
חידון לראש השנה
תפזורת ראש השנה
קינוחים קלים לראש השנה
סלטים לראש השנה