חג פורים
על החג
חג פורים הוא אחד מחגי ישראל, שחוגגים בי"ד באדר. חג הפורים מבוסס על סיפור מגילת אסתר, שם ניצלו היהודים בממלכת פרס מרצח שתיכנן המן.בחג פורים מודים לאלוהים שהציל אותנו. בחג זה יש הרבה שמחה, האוכל והשתיה הם מהמנהגים החשובים בו. החג נקרא על שום ה"פור" = הגרלה) שהגריל המן במטרה לקבוע את היום שבו יבוצע הרצח ביהודים - אותו יום שבו בסוף התהפך הגלגל, ("ונהפוך הוא") והיהודים הם שהרגו את האויבים שלהם.
סיפור המגילה
באותה תקופה שלטו הפרסים על חלקים גדולים בעולם, ובירתם הייתה שושן. על פי המסופר במגילה,
תכנן המן האגגי, שר שהיה קרוב מאוד למלך אחשוורוש, שהיה מעל כל השרים , להשמיד, להרוג ולאבד את כל היהודים שחיו בכל ממלכת פרס, ולגננוב את כל מה שיש להם. המלך הסכים להמן, והוציא צו מלכות שמרשה לאנשי כל מדינה בממלכת פרס להרוג יהודים, ביום י"ג (13) באדר, יום שאותו בחר המן על ידי הטלת פור. אבל מזימה זו נכשלה אחרי שורה של מקרים, שגרמו להוצאתו להורג של המן. המלך הוציא פקודה חדשה שנותנת ליהודים להגן על עצמם באותו יום (י"ג באדר) באותו היום, הרגו היהודים 500 אויבים שלהם שרצו להרוג אותם בשושן הבירה ו-75 אלף איש בשאר הממלכה. אחרי בקשה של אסתר מהמלך תלואת עשרת בניו של המן, ונהרגו 300 איש נוספים. במגילת אסתר מסופר שיום אחר כך (בי"ד באדר), נחו יהודי האימפריה הפרסית מהמלחמה ועשו יום משתה ושמחה . נהוג להרעיש ברעשן בפורים כשקוראים את שמו של המן בקריאת מגילת אסתר כדי להזכיר את הרג עם עמלק שהרגו היהודים שהמן שייך אליו.
מצוות החג
חז"ל סופרים ארבע מצוות בפורים
•
קריאת מגילת אסתר בליל החג ובבוקר שלו, כחלק מפרסום הנס, ואמירת תודה על ההצלה.
•
סעודת פורים - משתה ושמחה, כמו שנאמר ימי פורים נקבעו להיות "מי משתה ושמחה". בתלמוד (מסכת מגילה) נקבע שבפורים חייב אדם לאכול סעודה ביום החג ולשתות בה יין; נקבע כי על אדם להשתכר "עד דלא ידע בין 'ארור המן' ל'ברוך מרדכי" (כלומר בלי להבחין בין אדם טוב לרע)
•
משלוח מנות איש לחברו. כמו שכתוב במגילת אסתר, "משלוח מנות איש לרעהו"
• מתנות לאביונים (עניים) לפי ההלכה יש לתת לשני אביונים, שתי מתנות, או כסף שאפשר לקנות בו אוכל. הרמב"ם כותבן ש"מוטב לאדם להרבות במתנות לאביונים מלהרבות בסעודתו" עדיף לתת יותר לעניים מאשר לעשות ארוחה גדולה לעצמך.
•
תחפושות פורים הוא חג של שמחה ולהתחפש בו מגביר את השמחה. המנהג מגיע ממגילת אסתר - להסתיר את הזהות (מי אתה באמת) של אסתר המלכה, שלא גילתה לאחשוורוש כי היא יהודיה והסתירה את זהותה האמיתית.
•
עדלאידע - העדלאידע היא לא מצווה, היא מנהג שבו חוגגים את חג הפורים בתהלוכת תחפושות ושמחה גדולה. השם לקוח ממגילת אסתר שם נכתב עד דלא ידע בין 'ארור המן' ל'ברוך מרדכי (כלומר בלי להבחין בין אדם טוב לרע)
רוצים לבדוק את הידע שלכם במשחק טריוויה על פורים?!
טריוויה פורים תוכן נוסף :
פורים דפי צביעה לפורים - ליצן דפי צביעה לפורים - ליצן דפי צביעה לפורים - מגילת פורים שירים לפורים - מחרוזת שירי פורים שירים לפורים - פורים מגיע שירים לפורים - אוסף שירי חג לפורים שירים לפורים - שושנת יעקב
האם אני אוהב את חג פורים?