אינטרנט בטוח לילדים
האינטרנט אולי החבר הכי טוב שלנו. הרבה מאיתנו אוהבים להיות שעות על המחשב, אפשר למצוא בו כל כך הרבה מידע: תשובות לעבודות בבית הספר, חברים חדשים באתרים חברתיים (פייסבוק / מיי ספייס / טוויטר ועוד) משחקי אונליין ועוד הרבה. לפעמים יש רק בעיה אחת, אנחנו שוכחים שהאינטרנט יכול גם להיות מקום לא כל כך נעים ונחמד. אז איפה מתחילות הבעיות? למה זה כל כך מסוכן?
הסכנות באינטרנט
1.
וירוסים - כמו שאנחנו חולים בחיידקים ונדבקים מילדים חולים אחרים גם המחשב שלנו יכול להיפגע מדברים שמגיעים ממחשבים אחרים זה נקרא במילה אחת "וירוסים". בדרך כלל אנחנו לא יודעים שהגיע אלינו וירוס אלא אם כן אנחנו רואים שמתחילות להגיע בעיות במחשב. תוכנות לא עולות, המחשב לא עולה או כל מיני בעיות אחרות. הוירוסים יכולים לפעמים להיות ממש בעייתיים כשאנחנו לא יכולים להפעיל את המחשב או שפורצים לנו אותו ולוקחים לנו מידע חשוב כמו סיסמאות או דברים פרטיים שהם שלנו ואנחנו לא רוצים שאנשים אחרים יראו. וירוסים הרבה פעמים מגיעים מאתרים מפוקפקים של פריצות או תוכן לא חוקי. הוירוס לא תמיד יגיע כשאנחנו נכנסים לאתר. לפעמים רק אחרי שאנחנו נרשמים אליו ורושמים את הדואר האלקטרוני (אימייל) שלנו ואז הוירוס מגיע לשם.
2.
ניצול - אנשים שאנחנו לא מכירים יכולים לנצל אותנו - לפעמים אנחנו נכנסים לצ'טים בכל מיני אתרים או שמוסיפים אותנו אנשים שאנחנו לא מכירים בפייסבוק / רשתות חברתיות אחרות. אנחנו נחמדים ומתחילים לדבר. הם מתחברים איתנו מתחזים ומשקרים שהם אנשים בגילנו. הם מבקשים טלפון או לפעמים מבקשים שנלווה להם כסף. כאן זה כבר יכול להיות מסוכן הם יכולים לשלוח לנו סמסים (SMS) שמשגעים אותנו בפלאפון, לנצל את מספר הטלפון להשתלט עליו ולהוציא ממנו שיחות וככה אנחנו משלמים על משהו שלא עשינו. לפעמים הם מבקשים הלוואה של כסף אם תסכימו הם יכולים לבקש כרטיס אשראי של ההורים או שנשלח להם כסף דרך כל מיני מקומות ואז להעלם ולגנוב לנו את הכסף. בגלל שאנחנו לא באמת מכירים את האנשים האלה אנחנו לא יודעים על מי להתלונן או איפה לחפש את האנשים האלה.
3.
הטרדות ואיומים - עוד דרך שאנשים שאנחנו לא מכירים יכולים לפגוע בנו דרך האינטרנט היא הטרדות. אחרי שבן אדם שאנחנו לא מכירים כבר התחבר איתנו הוא יכול להתקשר אלינו כל הזמן ולהציק לנו. לפעמים כשאנחנו שואלים שאלות הכרות להכיר את האיש החדש הוא יכול לשאול איפה אנחנו גרים. אחרי שידע איפה אנחנו גרים אם למשל לא נסכים להלוות לו כסף או שאין לנו הוא יכול לאיים עלינו כי הוא יודע איפה אנחנו גרים ויכול לפגוע בנו.
4.
התחזות והטרדות - לפעמים אנחנו פוחדים להציע חברות או להגיד לבנות / בנים שאנחנו אוהבים מה אנחנו חושבים עליהם או איך אנחנו מרגישים כלפיהם אז אנחנו מדברים עם אנשים מהאינטרנט שיותר קל לנו. הם לא מכירים אותנו הם לא רואים אותנו אז זה לא נורא מה נגיד. אבל הבעיה היא שגם אנחנו לא יודעים עם מי אנחנו מדברים אם הם באמת מי שהם אומרים. אם בן הוא באמת בן ואם בת היא באמת בת. יכולים לעבוד עלינו ואז נגלה להם סודות פרטיים ואנחנו נעלבים כשאנחנו מגלים ששיקרו לנו.
במקרה הכי גרוע לא ראינו את האנשים במצלמת אינטרנט ואנחנו רוצים להיפגש איתם כי הם היו מאוד נחמדים כשדיברנו איתם בצ'ט / מסנג'ר / אייסיקיו / טלפון. אנחנו לא באמת יודעים עם מי אנחנו נפגשים או איך הם צריכים להראות או אם הם באמת נראים כמו שהם אמרו. אותם אנשים יכולים להיות אנשים רעים שיפגעו בנו, או מחבלים שרוצים לחטוף אותנו. אנחנו ממש לא רוצים שזה יקרה.
איך מגינים? מה עושים כדי שזה לא יקרה? הנה כללי הבטיחות באינטרנט!
נגד וירוסים :
1. לא מורידים או לוחצים על שום דבר שלא היה בכוותנו ללחוץ עליו, כגון פרסומות קופצות, או צאטים שנפתחו פתאוםף או אפילו הודעות שקופצות ומודיעות שיש לכם וירוס במחשב (הם וירוסים בעצמם!).
2. לא מורידים קבצים ממקורות שאנו לא יודעים מה מקורם, ובנוסף חובה להתקין אנטי וירוס עדכני על המחשב.
נגד סכנות אחרות :
1. לא נותנים לאף אחד דרך האינטרנט פרטיים אישיים עלינו כמו : מספר טלפון, כתובת של איפה שאנחנו גרים, וכל מידע שיכול להיות מזיק.
2. לא מדברים עם אנשים שאנחנו לא מכירים מהחיים שלנו, או שאנו בטוחים שהם לומדים בבית ספר שלנו.
3. לא מעבירים שום סוד או תמונה דרך האינטרנט, כל דבר שעובר דרך האינטרנט בסופו ימצא את עצמו אצל כולם!...
4. לא נפגשים עם אנשים שהכרנו דרך האינטרנט, נקודה! זה מאוד מאוד מסוכן!. אלא באישור ובלווי של אחד ההורים.
סינון תוכן - יש גם תוכנות שמסננות תוכן , כך שאנחנו יכולים להיות יותר בטוחים באינטרנט...
דפדפן לילדים - ויש גם דפדפנים לילדים שדואגים כך שאנו נהייה באיזור מוגן באינטרנט, וכל התוכן שיגיע אלינו יהיה תוכן ראוי ובטוח.
אז תהנו ותגלשו בכיף, אך תזכרו שיש גם לשים לב, כי גם אורבות לנו גם סכנות באינטרנט....