יום כיפור
רקעיום כיפור נחשב ליום הקדוש ביותר בלוח השנה העברי. ביום זה צמים ומתפללים, יום של חשבון נפש ובקשת סליחה על המעשים הרעים. את החג מציינים בי' (10) בתשרי. לפי המסורת היהודית יום הכיפורים הוא היום היחידי בשנה שבו אפשר לקבל את הסליחה של אלוהים על המעשים הרעים של עם ישראל בשנה האחרונה. יש שני סוגים של מעשים רעים: בין אדם לחברו ובין אדם לאלוהים. לפני יום הכיפורים כל יהודי מבקש סליחה מבני אדם שפגע בהם, וביום הכיפורים עצמו הוא מבקש סליחה מאלוהים. יום הכיפורים מוזכר כבר בתורה, שם כתוב שבני ישראל צריכים לענות (להכאיב) את נפשותיהם. חז"ל פרשו את המצווה וקבעו שאסור לאכול ולשתות, להתרחץ, ללבוש בגדי עור לשים קרמים או משחות ואסור לעבוד כמו ביום שבתון רגיל.
עשרת ימי תשובה
עשרת ימי תשובה הם עשרת הימים הראשונים של חודש תשרי, המתחילים בראש השנה ומסתיימים ביום הכיפורים. שמם של ימים אלה מגיע בגלל החשיבות של תקופה זו לחשבון נפש ולתשובה, בדומה לחודש אלול ואפילו יותר ממנו. לפי הגמרא, נפתחים בראש השנה שלושה ספרים של דין: צדיקים נחתמים מיד לחיים, רשעים למוות ובינוניים תלויים ועומדים עד יום הכיפורים. אלו שחזרו בתשובה כלומר חזרו מהמעשים הרעים באמת ובתמים ישפיעו על הגורל שלהם יחתמו בספר החיים ביום הכיפורים.
מנהגים
•
כפרות - מנהג שעושים אותו בערב יום הכיפורים או בעשרת ימי תשובה, המנהג מסמל את העברת כל המעשים הרעים והחטאים של בן האדם. בכפרות מסובבים מעל הראש כסף או תרנגול (זכר לגבר) או תרנגולת (נקבה לאישה) מעל לראש, ואומרים: " זֶה חֲלִיפָתִי, זֶה תְּמוּרָתִי, זֶה כַּפָּרָתִי. זֶה הַתַּרְנְגוֹל יֵלֵךְ לְמִיתָה [מי שמשתמש בכסף יגיד: זֶה הַכֶּסֶף יֵלֵךְ לִצְדָקָה], וַאֲנִי אֵלֵךְ לְחַיִּים טוֹבִים אֲרֻכִּים וּלְשָׁלוֹם". אחרי שמעבירים את החטאים מהאדם לתרנגול מעבירים אותו לשחיטה והאדם יוצא נקי. את הבשר של התרנגול ששחטו נותנים לעניים ואנשים רעבים. אם עושים את המנהג עם כסף את הכסף תורמים לצדקה. כיום כבר נהוג לעשות את המנהג הזה אך ורק עם כסף.
למען החיות!, אפילו הרבנים הגדולים כבר מסכימים לכך שאין טעם לפגיעה בחיות.•
צום - הצום ביום זה מתחיל בערב החג לפני השקיעה. לפני הצום אוכלים סעודה מפסקת - קוראים לה כך כי אחריה מפסיקים לאכול. במהלך השנה יש עוד כמה צומות אבל צום יום הכיפורים הוא החשוב ביותר וצמים בו גם אם הוא יוצא ביום שבת (בשונה מהאחרים שדוחים ליום ראשון). ילדים עד גיל בר מצוה / בת מצוה לא חייבים לצום.
•
לבוש לבן - יהודים רבים מתלבשים בבגדים לבנים הדתיים חלוק לבן שמסמל את הטוהר שכל יהודי רוצה להגיע אליו ביום זה. גם הכהן הגדול בבית המקדש היה לובש חלוק לבן שכזה. חוץ מהבגדים הלבנים חז"ל קבעו שאסור ביום זה גם לנעול נעליים מעור.
•
תפילות (כל נדרי ונעילה) - ביום הכיפורים מתפללים מהספר מחזור. התפילה שפותחת את יום הכיפורים בבית הכנסת נקראת כל נדרי. תפילה זו
מבטלת את הנדרים (שבועות חמורות) שנשבע לחינם. התפילה מבטלת את כל השבועות לאלוהים ולא לחברים ולאנשים אחרים. במהלך התפילות מתוודים (מגלים) את הפשעים שלנו לפי הא' ב' (מתחיל באשמנו, בגדנו, גזלנו וכך הלאה). התפילה שמסיימת את יום הכיפורים נקראת תיפלת נעילה. השם מגיעה מהביטוי "נעילת שערים" המסורת אומרת שבמוצאי יום הכיפורים אחרי שאלוהים חותם את גזר הדין שכתב לכל אדם בראש השנה ננעלים שערי השמים. בגלל זה מברכים אחד את השני ביום זה בברכת "גמר חתימה טובה". בסוף התפילה תוקעים בשופר ומסיימים את הצום ואת יום הכיפורים.
•
אופניים - בגלל שאסור לעשות כל עבודה ביום כיפור לא נוסעים על הכבישים. הילדים הקטנים רוכבים על אופניים, רולר וכדומה ומנצלים את הכבישים הריקים. רק לרכבי ביטחון מותר לעלות על הכביש (אמבולנסים, כבאות, משטרה וצבא).
יום כיפור בבית המקדש
כשבית המקדש היה קיים הכהן הגדול היה אחראי על הטקס המרכזי של יום הכיפורים. התפילות של הכהן הגדול הביאו לכפרה של עם ישראל כולו. הוא לקח שני גדיים (שנקראו שעירים לעזאזל) וזרק עליהם שני גורלות: אחד לאלוהים ואחד לעזאזל (לגהינום). את הגדי שנבחר לאלוהים הוא הקריב (העלה קורבן). אחר כך היה נכנס לקודש הקודשים (החלק הכי קדוש בבית המקדש שבו היה גם ארון הקודש). בקודש הקודשים הדליק קטורת והתיז את הדם של הגדי על כיסוי הזהב של ארון הקודש. כשיצא מקודש הקודשים הוא ביצע מנהג כפרות על הגדי השני והזכיר את כל החטאים של העם על הגדי. את הגדי היו שולחים למדבר וזורקים אותו מצוק גבוה וככה העם היה מטהר.