ל"ג בעומר
רקע את ל"ג בעומר היום ה-33 בספירת העומר חוגגים בי"ח באייר. ימי העומר הם הימים שבין היום הראשון של חול המועד פסח (היום הראשון בו קוצרים את העומר, שיבולי החיטה הראשונות) ועד שבועות (חג האסיף שבו אוספים את העומרים). בתלמוד מסופר שבימים שבין פסח לשבועות מתו התלמידים של רבי עקיבא במגפה כי "לא נהגו בכבוד זה לזה" (לא כיבדו אחד את השני). בגלל זה בספירת העומר מתאבלים: לא מסתפרים, לא מתחתנים או חוגגים. החכמים אומרים שהמגפה נגמרה בל"ג בעומר ובגלל זה מפסיקים להתאבל ואפשר לחגוג ביום זה. ל"ג בעומר לא מוזכר בתנ"ך אלא רק בתלמוד. המנהגים לחג נקבעו אחרי הרבה זמן. את ל"ג בעומר חוגגים בגלל ניצחון בר כוכבא את הרומאים במרד הגדול. מציינים יום זה גם בגלל מותו של רבי שמעון בר יוחאי תלמידו של רבי עקיבא.
רבי שמעון בר יוחאי
רבי שמעון בר יוחאי (הרשב"י) היה גדול בתורה ומגדולי המלומדים בארץ. בין הדברים הגדולים שהוא כתב ניתן לראות את ספר הזוהר, ספר הקבלה החשוב ביותר. בין תלמידיו היו רבי יהודה הנשיא עורך המשנה. רבי שמעון בר יוחאי מתקשר לסיפור ל"ג בעומר בכך שהיה מהרבנים שהיו נגד האימפריה הרומית. הוא היה בעד מרד ברומאים ובגלל זה הרומאים רצו להרוג אותו. כשידע רשב"י שהרומאים רודפים אחריו הוא התחבא ל-12 שנה במערה יחד עם בנו אלעזר הוא אכל מהחרובים בעץ ליד המערה ושתה ממעין קרוב. במערה הוא ובנו למדו תורה יום ולילה ורק אחרי 12 שנה כשמת הקיסר הרומי וביטלו את הגזרות על ישראל (היה אסור לשמור שבת ולעשות ברית מילה) הוא יצא מהמערה.
מרד בר כוכבא
היחסים עם הרומאים היו קשים מאז שהגיעו לארץ. הם השמידו את בית המקדש השני, אסרו לעשות ברית מילה או לשמור שבת. היהודים ניסו כמה פעמים למרוד ברומאים ולא הצליחו עד שהגיעה בר כוכבא. הקיסר הרומאי אדריאנוס ששלט בארץ באותה תקופה רצה לבנות על ירושלים ועל הריסות בית המקדש עיר אלילית בשם איליה קפיטולינה. היהודים לא הסכימו לכך והחליטו לנסות למרוד שוב בקיסר.
שמעון בר כוכבא הגנרל עמד בראש מרד היהודים באימפריה הרומית. את בר כוכבא משבחים בהיסטוריה היהודית כגיבור שקם מול שלטון זר שמרד באימפריה החזקה ביותר בעולם העתיק ומת על קידוש השם.
על בר כוכבא מספרים אגדות רבות, אחת מהן היא סיפור בר כוכבא והאריה. מספרים שאחרי שהמרד לא הצליח תפסו הרומאים את בר כוכבא וזרקו אותו לזירת גלדיאטורים בקיסריה להילחם מול אריה גדול ומפחיד. בר כוכבא נתן לו אגרופים חזקים פגע בו קשה עלה עליו ורכב עליו מחוץ לזירה! מספרים שאחרי הקרב האריה הפך להיות החיה של בר כוכבא והוא המשיך לחיות איתה.
מנהגי היום
• משחק ב
חץ וקשת - בל"ג בעומר משחקים בחץ וקשת כדי להזכיר את הגבורה של לוחמי בר כוכבא מול הרומאים
•
מדורות - בערב היום מדליקים מדורות לזכר המדורות שהדליקו הלוחמים של בר כוכבא אחרי כל ניצחון שלהם מול הרומאים.
•
הילולה בהר מירון - בכל שנה חוגגים חגיגה גדולה (הילולה) ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון שבגליל העליון. החגיגות מתחילות בהדלקת מדורה גדולה ליד הקבר שלו. באירוע זה הדתיים עושים טקס נוסף שנקרא "חלקה". חלקה היא התספורת הראשונה לילדים שעושים אותה בגיל 3 ונוהגים לעשות אותה ליד הקבר של רבי שמעון בר יוחאי.