רעידת אדמה
בזמן האחרון אנחנו שומעים הרבה על רעידות אדמה. רעידת האדמה האכזרית ביפן השנה שהחריבה ערים רבות, הרסה בניינים חקלאות ועוד. רעידת האדמה בניו זילנד שהרסה עיר שלמה והיו עוד הרבה לאחרונה בעוד הרבה מקומות. נשמע מפחיד? אנחנו ננסה לעשות לכם היום סדר! להסביר מה שמענו בעצם בעולם. האם יש רעידות אדמה בישראל? ואם כן איך זה משפיע עלינו? איך מסתדרים בזמן רעידת אדמה? על כל זאת ועוד בקטע הבא.
אז איך בנוי כדור הארץ? בכדור הארץ שלוש שכבות עיקריות: קרום, מעטפת וליבה. החלק שאנחנו רואים זה הקרום. הים נקרא החלק האוקייני והאדמה זה החלק היבשתי. השכבה הבאה היא המעטפת. למעטפת שתי שכבות: השכבה העליונה היא סלע שבחום גדול יהיה נוזלי וצמיגי. השכבה השניה במעטפת היא סלע קשה וחזק. הליבה היא השכבה הפנימית ביותר. היא מורכבת משכבה חיצונית נוזלית ומליבה פנימית מוצקה. הליבה היא מה שאתם מכירים מהרי הגעש הלבה שיוצאת החוצה. כשהלבה נמצאת בתוך הליבה של כדור הארץ היא נקראת "מגמה". המגמה הזאת יכולה לעשות לנו הרבה באלגן! למה הכוונה? המגמה הזאת לוהטת, רותחת קולחת ולוחצת על השכבות שמעל. כשהמגמה לוחצת היא מתחילה להזיז את השכבות האחרות בכדור הארץ וככה מתחילות להן כל מיני תופעות טבע שאנחנו מכירים, למשל: כשהמגמה לוחצת היא רוצה לצאת החוצה מהליבה היא מזיזה את השכבות שמעל ומתפרצת החוצה מתוך הר געש אם זה על הקרום היבשתי ויוצאת לה לבה מהר הגעש ומתפזרת מסביב. אם הלבה יוצאת מהקרום האוקייני כלומר לתוך הים הלבה מתפזרת על הים מתקררת מאוד מהר ויוצרת שכבת אדמה חדשה וכך נוצרים האיים שאנחנו מכירים כמו הוואי למשל.
ואיך נוצרות רעידות אדמה? אחרי שהבנו שהמגמה הזאת עושה לנו את כל הבעיות, והבנו שזה יכול לגרום לתופעות טבע כמו הרי געש אז איך נוצרות רעידות אדמה? ברעידות אדמה אנחנו לא רואים לבה אז מה קורה בדיוק? כדי להבין את זה נחזור שוב לשכבות מהן מורכב כדור הארץ ונתמקד בקרום. הקרום כמו שאמרנו זה מה שאנחנו רואים: הים, האדמה, ההרים מה שבולט החוצה. הקרום מורכב מכל מיני חלקים והם נקראים "לוחות טקטוניים" מה זה אומר? הקרום הוא כמו פאזל וכמו לפאזל גם לקרום יש חלקים שמרכיבים אותו שיושבים מתחת לאדמה ולים שאנחנו רואים. הלוחות האלה מאוד חזקים אבל כשפועל עליהם לחץ חזק הם יכולים להישבר. כדי להסביר תחשבו על זכוכית, חומר חזק נכון? אם תנסו לכופף את זה או לשבור את זה עם היד זה לא ילך נכון? אבל אם אנחנו זורקים את זה חזק מאוד לריצפה כשמניפים את הידיים למעלה זה ישבר לכמה חתיכות! אותו דבר עם הקרום. הלוחות הטקטוניים מאוד מאוד מאוד גדולים! אם הם נשברים וזזים זה משאיר חורים גדולים במקום אחד או הרים גדולים במקום אחר. מה שמזיז את הלוחות הטקטוניים זה הלחץ שמפעילה המגמה שרוצה לצאת החוצה ולוחצת על השכבות האחרות. המגמה לוחצת על המעטפת החלק שנמצא למעלה במעטפת הופך להיות נוזלי והוא רועד ובגלל הרעידה שלו הלוחות הטקטוניים נכנסים אחד בשני ונשברים.
דוגמה של תזוזת הלוחות והתפרצות של מגמה דרך הרי געש...
דוגמאות לשבירה של לוחות טקטוניים איפה אנחנו מכירים דוגמא טובה לתופעה? כן כן צדקתם פה פה בארץ ישראל. ארץ ישראל יושבת על השבר הסורי אפריקאי, שבר משני לוחות טקטוניים שזזו. כששני הלוחות זזו נהיה לנו חור לאורך, החור הזה הוא נהר הירדן שזורם מההרים בצפון ועד הדרום בים המלח. במקומות מסוימים החורים שנוצרו לא היו ישרים כל כך והיו יותר גדולים. ככה נוצרו ים המלח ואגם הכנרת. משני הצדדים של הירדן נוצרו הרים מה שאנחנו מכירים הרי יהודה ושומרון שעליהם ממוקמות הרבה ערים כמו ירושלים למשל. בצד השני ממוקמים הרים בבקעת הירדן. בואו נחזור לדוגמא של מה קרה בעולם. לא מזמן הייתה רעידת אדמה חזקה בניו זילנד לא רחוק מאוסטרליה. אחת הערים בניו זילנד יושבת במפגש של שני לוחות טקטוניים, הייתה רעידת אדמה חזקה והיא הרעידה את כל העיר. זזה מפה לשם בתים נפלו כבישים נשברו וכל העיר נהרסה.
איך מודדים כמה חזקה רעידת האדמה? כל רעידת אדמה שנוצרת נמדדת. בודקים אותה בסולם ריכטר. סולם ריכטר הוא מדד, איזשהו ציון בין 1 ל10 כש1 זה חלש ו10 זה חזק מאוד. הנזק שנגרם תלוי בכמה זמן הייתה רעידת האדמה. ככל שהיא נמשכת יותר זמן ככה הנזק וההרס יותר גדולים. כך שגם אם הרעידה הייתה יחסית חלשה נגיד 5 או 5 וחצי אבל נמשכה כמה דקות היא יכולה להרוס הרבה מאוד. רעידת האדמה ביפן הייתה 9 בסולם ריכטר והיא הייתה אחת החזקות שהיו בעולם מאז שהעולם קיים! זאת אחת הסיבות שההרס היה כל כך חזק.
ביפן דיברו על משהו אחר? צונאמי לא? אז זהו שצונאמי נגרם בגלל רעידת אדמה. זוכרים שאמרנו שבקרום של כדור הארץ יש את החלק היבשתי והחלק האוקייני? ושכולם יושבים על לוחות טקטוניים? אז לפעמים קורה שלוח טקטוני שעליו יושבת השכבה האוקיינית נמצא קרוב ללוח טקטוני של שכבה יבשתית. מה קורה במצב כזה? כשתהיה רעידת אדמה במקום שיהיה הר המים עולים לגובה גבוה מאוד! (צונאמי ביפנית זה גל גבוה) זה יכול להגיע לגובה של יותר מ10 מטרים (קומה 3 או 4 בבניין). כשהמים נמצאים בגל כל כך גבוה הם בסוף שוטפים את החוף כי כל מלמעלה בסוף ירד למטה (אין מה שמחזיק את המים אז הם יפלו). כל כך הרבה מים נמצאים בגל הזה והם מאוד כבדים והם שוברים ושוטפים את כל מה שבדרך. אז נכון שרעידת האדמה הרסה את כל מה שעל האדמה אבל אחרי זה המים הגיעו והמשיכו לפגוע בכל מה שנמצא והרסו ושברו המון דברים.
תמחיש לגל צונאמי על איזור יבשתי.... תמונה (Wikipedia / Veit Mueller)
ממש מפחיד! איך בורחים? מה עושים? דבר ראשון, בלי לחץ... לחץ ופניקה רק גורמים לבאלגן ולחוסר מחשבה נכונה. כשיש רעידת אדמה ואנחנו בבית בבניין מה שנפגע ראשון זאת התקרה. בגלל שהאדמה רועדת הבניין יכול לההרס והתקרה תסדק או תשבר ואז יפלו עליו חלקים כבדים אז הכי חשוב שנהיה ליד למקום בטוח שלא יפגע לנו הראש. פעם חשבו שמתחת למשקוף בחדר או מתחת לשולחן הכי בטוח, אבל היום ידוע שדווקא
ליד ולא מתחת לאותם מקומות יהיה עדיף, אבל הכי עדיף זה אם אפשר לצאת מהר לאיזור פתוח מחוץ לבית איזור ללא עצים, מכיוון שעץ יכול לפול, או להיכנס לחדר הממד או המקלט, ולא להיות ליד חלון. בכל מקרה לכל מצב חרום שיהיה חשוב שיהיה לכם בבית אוכל בשימורים שלא צריכים להכין ואפשר לאכול ממש מהקופסא עד שתמצאו איך להכין אוכל או מה לעשות.
ובמקרה חירום להקשיב לכוחות ההצלה שיבואו ויעזרו לנו..
זהו, עכשיו אתם כבר מוכנים אפילו לתרחיש הגרוע ביותר, ויכול לשרוד אפילו רעידת אדמה + צונאמי!...